انواع تجهیزات صنعتی | صنعت پلاس

اینورتر چیست؟ انواع اینورتر سه فاز و تک فاز

اینورتر چیست؟

درایوها تجهیزاتی یا اینورتر هستند که به عنوان یک کنترل کننده الکتریکی شناخته می شوند. به عبارت دیگر اینورترها راه انداز موتورهای الکتریکی هستند که در تمامی صنایع و همچنین در مصارف کارگاهی مورد استفاده قرار می گیرند. دامنه ی کاربرد درایوها بسیار گسترده بوده ؛ در واقع الکتروموتور توانایی کنترل دور را ندارد و در جهت کنترل نیروی مکانیکی تولید شده توسط موتور از درایو استفاده می شود. از این رو می توان در تمامی صنایع ، از اینورتر استفاده کرد.

اختراع برق سه فاز AC توسط نیکولاس تسلا انقلابی در دنیا بوجود آورد. پس از پیروزی تسلا برای بکارگیری از برق AC در مقابل جریان DC که توماس ادیسون اختراع کرده بود ، تقریبا تمامی تجهیزات و دستگاه های الکترونیکی بر اساس برق AC طراحی شدند. اما کارکرد فقط با یک سرعت ثابت از ایرادات این نوع جریان به حساب می آمد. برای رفع این ایراد دستگاه های زیادی مانند : قرقر ، دمپر ، تسمه ، جریان گردابی (جریان فوکو) اختراع شدند ولی همه این موارد خود هزینه بر و دارای ایراداتی بودند.

تقریبا بعد از گذشت یک قرن و در سال 1980 میلادی دستگاهی برای راه اندازی موتور با سرعت های مختلف و همچنین کنترل فرکانس اختراع شد که آنها را VSD یا VFD نامگذاری کردند. با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی ، ابعاد و اندازه کوچکتر و کاربرد آنها وسیع تر شد. هم اکنون برای راه اندازی انواع پمپ و سایر تجهیزات صنعتی مثل گیربکس از درایوها استفاده می شود. برای آشنایی با انواع برند های اینورتر ، کاربرد و نحوه ی عملکرد آنها تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

اینورتر چیست؟ + همه چیز در مورد اینورتر

در بخش قبلی با تاریخچه پیداش درایو آشنا شدیم. به طور کلی درایوها با نام های اینورتر ، VFD ، VSD نیز شناخته می شود. هر کجا که الکتروموتور باشد و نیاز به کنترل دور و فرکانس موتور باشد از اینورتر استفاده می شود. در حقیقت سرعت گردش موتور با فرکانس رابطه مستقیم دارد و با تغییر فرکانس ولتاژ ورودی می توان دور و سرعت الکتروموتور را کنترل کرد.

سرعت گردش موتور با فرکانس در اینورتر

اینورترها هم به صورت تک فاز و هم به صورت سه فاز تولید می شوند. و از لحاظ نوع جریان هم به صورت AC و هم به صورت DC موجود می باشند. فرکانس برق شهری در ایران 50 هرتز و ولتاژ 220 ولت می باشد. در حقیقت اینورتر با تغییر فرکانس ولتاژ که 50 هرتز می باشد ، دور و چرخش موتور را کنترل می کند. در خصوص مشاوره و پیشنهادات فنی با کارشناسان فنی مجموعه صنعت پلاس در ارتباط باشید.

تفاوت اینورتر و درایو

تفاوت اینورتر و درایو

به طور کلی تفاوتی در کاربرد ، عملکرد و حتی شکل ظاهری بین درایو و اینورتر نمی باشد. در برق صنعتی به طور مشخص به کنترل کننده دور موتور درایو گفته می شود. اما برای اینکه تفاوت بین واژه ی اینورتر و درایو را بهتر درک کنید لازم است که تا حدودی با ساختار داخلی درایوها آشنا بشویم ؛ در قسمت انتهایی درایو و در آخرین پل دستگاه ماژول IGBT جهت تولید سیگنال های تک فاز و سه فاز با اختلاف فاز 120 درجه و جریان مورد نیاز وجود دارد که به آن اینورتر گفته می شود ، از این جهت است که در ایران به درایوها ، اینوتر نیز می گویند.

اما در حوزه ی برق صنعتی به مبدل DC به AC اینورتر گفته می شود. در واقع این مبدل ها در کولر گازی ، دستگاه جوش و سایز تجهیزات برقی و صنعتی وجود دارد. پس اگر بخواهیم یه جمع بندی کلی کنیم ، باید گفت اینورتر یک واژه ی عامیانه و رایج در خصوص معرفی درایو می باشد که از لحاظ مفهوم درست بوده ولی از نظر تخصصی واژه ی DRIVE صحیح تر می باشد.

تماس با ما

ساختار داخلی اینورتر

شناخت ساختمان و اجزای داخلی اینورتر در آگاهی بهتر از نحوه ی عملکرد و کاربرد آنها تاثیر قابل توجهی دارد. ما در این قسمت به منظور شناساندن کامل ساختار داخلی درایوها و با هدف سهولت در انتخاب محصول مورد نظرتان ، در خصوص پیکره ی کلی اینورترها توضیحاتی خواهیم داد. درایوها به شکل کلی از سه بخش کنترل ، منبع تغذیه و مدار اصلی تشکیل شده اند.

واحد کنترل درایو(اینورترها)

واحد کنترل درایو

همانطور که از اسم واحد کنترل پیداست ، این بخش سیستم کلی برای هدایت و فرمان به مدار اصلی اینور را شامل می شود. واحد کنترل اینورتر خود به چند بخش اصلی تقسیم می شود ، که مجموعه ی این بخش ها در کنار هم واحد کنترل را تشکیل می دهند. بخش های واحد کنترل شامل قسمت های زیر می شود :

  • کیپد (پنل)
  • ترمینال برد
  • کنترل برد (CPU)

بخش کیپد اینورتر چه کاربردی دارد ؟

یکی از مهم ترین قسمت ها در کنترل اینورتر ، کیپد (Key Pad) یا پنل می باشد که هم به شکل دیجیتالی و هم به شکل سون سگمنتی تولید می گردند. کاربرد این واحد برای کنترل پارامترها ، جهت استفاده و تطابق با محل نصب ، تست دستی ، انجام عملیات جاگ ، افزایش و کاهش سرعت می باشد.

عملکرد بخش کیپد اینورتر

نحوه کارکرد ترمینال برد اینورتر

بخش بعدی در واحد کنترل قسمت ترمینال برد است که گاها به اسم I/O برد نیز شناخته می شود. فرمان دهی از طریق ترمینال هم امکان پذیر است. استارت (شروع) و استاپ (توقف) درایو ، کنترل دور ، وصل کردن سنسور به درایو ، ارسال فرمان قطع و وصل از یک اینورتر به اینورتر دیگر از طریق ترمینال برد صورت می پذیرد. ترمینال برد از سه بخش اصلی تشکیل شده است ؛ ورودی ها دیجیتالی و خروجی های دیجیتالی ، ورودی و خروجی های آنالوگ و خروجی های مرتبط با شبکه

در درایوهای پیشرفته از آپشن کارت (کارت توسعه) برای کاربردهای خاص استفاده میشود مانند : کارت شبکه ، فیدبک انکودر و…

برد کنترل اینورتر و عملکرد آن

یکی از مهم ترین قسمت های اینورتر ، برد کنترل می باشد که به آن برد CPU نیز می گویند. در واقع تمامی سیگنال های ورودی آنالوگ و دیجیتالی که پردازش می شوند در قسمت واحد کنترل درایو قرار دارند. این واحد معمولا کم آسیب می بیند. در صورت سوختن اینورتر ، احتمالا سالم بودن این برد بالای 80% بوده و از طرفی بیشترین آسیب به برد قدرت دستگاه وارد می گردد.

برد کنترل اینورتر و نحوه عملکرد آن

بخش پاور اینورتر (منبع تغذیه) 

از مهم ترین وظایف بخش پاور (منبع تغذیه) اینورتر ، جداسازی نواحی ولتاژ بالا و ولتاژ پایین از یکدیگر می باشد. از دیگر قابلیت های این واحد می توان به تبدیل کردن سیگنال های دریافتی از بخش برد کنترل و تشخیص کیفیت سیگنال (نواحی بحرانی) در برد اشاره کرد.

مدار اصلی (مدار قدرت) اینورتر

مدار اصلی اینورتر ، ناحیه ای است که پیچیده ترین تبدیلات در آن قسمت صورت می پذیرد. در این بخش همانطور که پیش تر توضیح داده شده است سیگنال های AC به DC و دو مرتبه به سیگنال AC تبدیل می گردد. بیشترین خرابی و آسیب به همین بخش (مدار قدرت دستگاه) وارد می گردد. این بخش دارای ترمینال های ورودی و خروجی می باشد که به ترمینال قدرت یا فرمان شناخته می شود :

مدار اصلی (مدار قدرت) اینورتر

  • ترمینال های R , S ,T : ترمینال هایی هستند که برق ورودی (شبکه) درایو به آنها وصل می شود. در بعضی اینورترها از L1 , L2 , L3 استفاده می شود. در درایوهای تک فاز ترمینال های برق ورودی دوتا می شوند : R و S یا L1 و L2
  • ترمینال های U , V , W : این ترمینال ها برای اتصال به الکتروموتور می باشد.
  • ترمینال های P+ , PR : این پورت ها برای اتصال مقاومت ترمز می باشند.

وظیفه مقاومت ترمز در درایو چیست؟

در قسمت ترمینال قدرت اینورتر ، ترمینال هایی وجود دارد که آنها را با B1 و B2 یا PA و PB نمایش می دهند. حال شاید برایتان این سؤال پیش که مقاومت ترمز چیست و کاربرد آن در اینورتر چه می باشد ؟

بیایید با ذکر یک مثال این مبحث را برایتان توضیح دهیم ؛ اگر دقت کرده باشید زمانی که آسانسور از طبقه بالاتر به طبقات پایین حرکت می کند ، علاوه به حرکت روتور موتور (آسنکرون) جاذبه زمین و وزن افراد درون واگن بر روی سرعت شفت یا موتور تاثیر می گذارد. در واقع در حالتی که آسانسور از بالا به سمت پایین حرکت می کند ، نسبت به زمانی که از طبقات پایین به سمت بالا حرکت می کند ، سرعت بیشتری بر روی موتور اعمال می شود.

وظیفه مقاومت ترمز در درایو چیست؟

در این حالت انژری زیادی تولید میشود که اصطلاحا به آن ری جنریشن (Regeneration) یا نیروی باز تولید می گویند. در واقع انرژی که در روتور الکتروموتور به واسطه گرانش زمین ، وزن افراد و خود سرعت روتور تولید شده است بیشتر از سرعت میدان مغناطیسی استاتور (سنکرون) شده و این انرژی باز تولید شده به سمت شبکه برگشت داده می شود. دیودهای درایو از این بازگشت انرژی به سمت شبکه جلوگیری می کنند و این ولتاژ باز تولید شده به خازن ها منتقل شده و باعث آسیب رسیدن به دستگاه می شود. از این رو از واحد مقاومت ترمز استفاده می شود.

واحد مقاومت ترمز چگونه عمل می کند؟

برای برطرف کردن انرژی باز تولیده شده توسط موتور ، از واحد مقاومت ترمز استفاده می شود. یک مقاومت (بر اساس دفتر راهنمای خود اینورتر) بین ترمینال های B1 و B2 قرار گرفته که این انرژی از طریق مقاومت به حرارت تبدیل می شود که اصطلاحا به آن مقاومت دشارژ نیز می گویند. البته باید این نکته اشاره کرد که همه ی اینورترها واحد مقاومت ترمز داخلی ندارند. به طور مثال در تعدادی از درایوهای LS ترمینال های P و N جایگزین B1 و B2 شده است که واحد مقاومت ترمز دینامیکی خارجی محسوب می شوند.

عملکرد واحد مقاومت ترمز داریو

این ترمینال ها (DBU) را باید به صورت جداگانه خریداری کرد و به اینورتر متصل کنیم. در تصویر بالا مشخص کرده ایم که واحد ترمز دینامیکی چگونه به صورت جداگانه به صورت واسط بین مقاومت ترمز و درایو قرار گرفته و از درایو در مقابل نیروی باز تولید شده محافظت می کند.

نحوه تبدیل جریان مستقیم به جریان متناوب در اینورتر

یکی از تجهیزات الکترونیکی،اینورتر ها هستند که جریان مستقیم را به جریان متناوب تبدیل می کنند. این عملکرد اصلی اینورتر صنعتی است که بسیاری از صنایع، از جمله صنایع برق، الکترونیک، و نیروگاهی از آن استفاده می کنند. وقتی که شما به دنبال خرید هستید، مهم است که به عملکرد اینورترها دقت کنید.

درایو های صنعتی توانایی تبدیل جریان مستقیم (DC) به جریان متناوب (AC) را دارند که این ویژگی آن ها را به تجهیزات مورد نیاز در صنایع تبدیل کرده است. عملکرد درایو ها در تولید انرژی برق از منابعی همچون باتری ها یا پنل های خورشیدی بسیار حائز اهمیت است.

وقتی به دنبال خرید درایو صنعتی هستید، باید به نکات مهمی همچون کیفیت ساخت، کارایی در تبدیل جریان و قابلیت اطمینان در عملکرد آن توجه کنید. به عنوان مثال، درایو های با کارایی بالا می توانند در بهره‌ وری بالا و کاهش اتلاف انرژی مؤثر باشند.

در نهایت، عملکرد درایو ها به طور مستقیم بر توانایی آن ها در تبدیل جریان مستقیم به جریان متناوب و کیفیت این تبدیل بستگی دارد که این امر برای انتخاب بهترین درایو صنعتی بسیار حائز اهمیت است.

کابرد اینورتر

کاربرد درایوها بسیار گسترده می باشد ، به طور معمول هر کجا که الکتروموتور یا تابلو برق باشد و نیاز به کنترل سرعت فرکانس ولتاژ ، یا استارت و استاپ به صورت نرم باشد از اینورتر استفاده می شود. از این رو می توان گفت در تمامی صنایع ، کارخانجات ، محیط های کارگاهی درایوها مورد استفاده قرار می گیرند. اما در این بخش می خواهیم کاربرد اینورترها را به شکل واضح تر در چند مورد برای شما شرح دهیم.

کاربرد اینورتر در جرثقیل سقفی

  • جرثقیل سقفی : در اکثر کارخانجات و صنایع بزرگ برای جابه جایی اجسام سنگین از جرثقیل سقفی استفاده می شود. این حرکت توسط الکتروموتور انجام می گیرد ، اما حرکت موتور بدون اینورتر باعث ، ضربه زدن دستگاه می شود. این تکان خوردن سبب حرکت پاندولی یا تکان خوردن بار می شود. برای از بین بردن این نوسانات از درایو استفاده می کنیم.
  • چاه کشاورزی : صنایع کشاورزی
  • پمپاژ آب : تصفیه خانه ها
  • نوار نقاله (کانوایر) : خطوط تولید
  • همچنین در اکثر صنایع و کارخانجات مانند:صنایع نفتی، گازی ، پتروشیمی ها ، پالایشگاه ها ، صنایع دارویی ، صنایع خوراکی ، صنایع فولاد و … مورد استفاده قرار می گیرند.

انواع اینورتر از لحاظ نوع سیگنال خروجی

به طور کلی اینورتر به دو دسته ی DC و AC تقسیم بندی می شوند. تفاوت اصلی این دو نوع درایوها در نوع سیگنال خروجی بوده ، از این رو درایوهای AC همانند الکتروموتورهای AC پرکاربردتر از اینورترها و موتورهای DC می باشد. همچنین درایوهای DC دارای معایب زیادی بوده که معایب می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • تعمیر و نگهداری بالا
  • از لحاظ قیمتی گرانتر می باشد
  • کاربرد بسیار کم
  • محدوده سرعت پایین (به دلیل وجود کموتاتور)
  • به دلیل جرقه زنی در محیط های خاص (خطر انفجار دارند) و مرطوب قابل استفاده نمی باشند.
  • با توجه به پاسخ دینامیکی بالای الکتروموتور AC ، متقابلا پاسخ دینامیکی درایوهای AC نیز بالاتر می باشد. ولی عملکرد دینامیکی درایوهای DC پایین بوده و این مورد نیز از معایب این نوع اینورترها می باشد

اما اینورترهای DC ، مزایایی نیز دارند که این قابلیت های سبب کاربرد آنها را نیز می شود. گشتاور راه اندازی بالا و همچنین نویز پذیری بسیار پایین نسب به درایوهای AC از جمله معیارهای مثبت این نوع درایوها می باشد.

اینورتر AC و نحوه عملکرد

عملکرد اینورتر در حقیقت مهم ترین و اساسی ترین قسمتی می باشد که اطلاع داشتن از آن در درک و شناخت درایو به ما کمک بسزایی می کند. وقتی سیگنال AC وارد دستگاه می شود توسط قسمت های مختلف درایو کنترل شده و به موتور منتقل می گردد. کاربرد و نحوه ی کارکرد این قسمت ها به شرح ذیل می باشد :

اینورتر AC و عملکرد اینورتر AC

  • نویز فیلترینگ : در این بخش نویز و سیگنال های اضافی توسط خازن ، سلف و مقاومت ها حذف شده و به قسمت رکتیفایر منتقل می گردد.
  • رکتیفایر یا یکسوساز : سیگنال پس از حذف نویز جهت تبدیل شدن به سیگنال DC وارد رکتیفایر می شود و توسط خازن الکترولیت صاف و توسط پل دیودها یکسو می شود.
  • مدار سوئیچینگ و افزاینده ولتاژ : در بخش سوئیچینگ سیگنال DC تولید شده توسط ماسفت و آی سی PWM بار دیگر به سیگنال AC با فرکانس بسیار بالا تبدیل می شود و به ترانس سوئیچینگ منتقل می گردد.
  • اینورتر : پس از اینکه سیگنال توسط ترانس کاهش پیدا کرد مجدد توسط مدار یکسوساز که عمدتا دیودهای شاتکی (Fast Switch) می باشند ، یکسو شده و از طرفی به واسطه ی خازن های الکترولیت ولتاژ DC صاف می شود. این یکسوسازی در جهت راه اندازی IGBT ها و آی سی های درایور انجام می شود. پس از راه اندازی IGBT ها سیگنال های سه فاز با اختلاف های 120 درجه بوجودمی آیند.

نکته : تفاوت دیودهای شاتکی با دیودهای معمولی در سرعت بالای سوئیچینگ آنها می باشد. از این رو چون سیگنال تولید شده توسط ماسفت قسمت سوئیچینگ دارای فرکانس بالایی می باشد از این نوع دیودها استفاده می شود.

اینورتر DC و عملکرد آن

همانطور که بخش قبلی اشاره شد درایوهای DC برای کنترل موتور های DC مورد استفاده قرار می گیرند. اینورتر DC سیگنال شبکه که AC می باشد را دریافت کرده و توسط دیودها و تریستورها آن را به سیگنال DC تبدیل می کند. با توجه به هزینه های نگهداری بالا ، محدوده سرعت پایین ، قیمت بالای اینورتر DC نسبت به اینورترهای AC کم کاربردتر بوده ؛ اما از جهتی ساختار داخلی ساده تری دارند. کنترل دور موتورهای DC از طریق دو روش انجام می گیرد :

  • کنترل فاز (Phase Control) :
  • مدولاسیون پهنای پالس (Pulse Width Modulation)

از مزایای درایوهای DC میتوان به نویز پایین و گشتاور راه اندازی بالا ، نصب و راه اندازی آسان ، شروع و توقف سریع ، سرعت دهی دقیق و … آنها اشاره نمود.

تعریف VFD و VSD در حوزه صنعت

VFD مخفف واژه ی Variable Frequency Drive بوده که به معنای درایو فرکانس متغیر می باشد. گاها به AC درایوها VFD گفته می شود. همانطور که توضیح داد شد در درایو یا اینورتر با کنترل فرکانس ولتاژ شبکه می توان نیروی مکانیکی و در نهایت دور موتور را کنترل کرد.

VDS مخفف عبارت Variable Speed Drive می باشد که به معنای درایو سرعت متغیر بوده ؛ VFD و VSD در واقع همان درایو می باشند که با این اصطلاحات نیز شناخته می شوند. در حقیقت درایو سرعت متغیر و درایو فرکانس متغیر بیانگر نوع کارکرد درایو می باشد که پیش تر به شما همراهان عزیز معرفی کردیم.

VVVF درایو چیست و چه مزیت هایی دارد؟

این عبارت بیانگر Variable Voltage Variable Frequency می باشد. VVVF نیز همان AC درایو می باشد. در حقیقت این دستگاه ها نیز یک اینورتر بوده که جریان DC را به AC تبدیل می کند. اما تفاوت VVVF ها با سایر درایوها در چیست ؟

VVVF درایو چیست؟ و مزایا آن

دلیلی که باعث تفاوت در Variable Voltage Variable Frequency با سایر درایوها می شود ، نوع کاربرد آن است. این اینورترها مشخصا در بردهای آسانسور مورد استفاده قرار می گیرند. تری وی اف با کنترل سرعت و دور موتور ، شُک های حرکت و زمان توقف آسانسور را به حداقل رسانده و سبب می شود آسانسور به آهستگی شروع به حرکت و ایستادن کند.

مزایای اینورتر (VVVF) در آسانسور 

  • ضربه های ناشی از حرکت یکباره سبب ایجاد آسیب هایی به قطعات آسانسور شده که با استفاده از اینورتر این آسیب ها از بین می رود.
  • کاهش مصرف برق
  • عمر بیشتر موتور
  • تعمیرات و سرویس دهی به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
  • عمر طولانی تر قطعات مکانیکی و الکترونیکی

تفاوت اینورتر سه فاز و تک فاز

اگر بخواهیم به صورت کلی به اختلاف ها و کاربرد درایوهای تک فاز و سه فاز بپردازیم ، می توان اینگونه عنوان کرد که در مدل های تک فاز ورودی اینورتر (برق شهری 50 هرتز 220 ) تک فاز بوده و خروجی آن یک سیگنال با شکل موج سینوسی یا مربعی با فرکانس مورد نظر می باشد. این نوع درایوها کاربردهای ساده تری نسبت به نمونه های 3 فاز دارند. از لحاظ قدرت و توان ، عملکرد ضعیف تری نسبت به درایوهای 3 فاز دارند ولی در مقابل ابعاد و اندازه کوچکتر و از لحاظ نگهداری مناسب تر می باشند. همچنین از نظر قیمتی ارزان تر هستند.

تفاوت اینورتر سه فاز و تک فاز

اما در اینورترهای سه فاز ، ورودی به شبکه با ولتاژ 380 یا 220 ولت بوده و خروجی آن نیز سه فاز می باشد. سیگنال خروجی به شکل موج مربعی با 120 درجه اختلاف فاز و فرکانس متغیر است که از افت جریان و ولتاژ جلوگیری می کند. در مدل های سه فاز اکثرا از ماژول های IGBT و یا ماسفت برای بوجود آوردن سیگنال خروجی و اختلاف فاز 120 درجه ای استفاده می شود. کاربرد درایوهای 3 فاز صنعتی تر بوده و به همین موجب دارای توان و قدرت بیشتری نیز می باشند. در مقابل از نظر ابعاد و اندازه بزرگتر و از لحاظ قیمتی گرانتر می باشند.

اثرات جانبی استفاده از درایو

اثرات جانبی استفاده از درایو در سیستم تک فاز و سه فاز

استفاده از درایو ها در سیستم های تک فاز و سه فاز می تواند اثرات جانبی متفاوتی داشته باشد که به مشخصات اینورتر و نحوه استفاده از آن ها بستگی دارد. اینورتر ها به عنوان تجهیزات الکترونیکی جهت تبدیل جریان مستقیم به جریان متناوب مورد استفاده قرار می گیرند و مزایای زیادی دارند، اما استفاده نا درست یا نا مناسب می تواند اثرات جانبی را به دنبال داشته باشد.

در سیستم های تک فاز، استفاده از درایو ها معمولاً به مزایایی همچون کارایی بالا، کاهش اتلاف انرژی و کنترل دقیق ترافیک الکتریکی منجر می شود. اما مشخصات درایو باید با دقت بررسی شوند؛ زیرا استفاده از درایو های با کیفیت پایین ممکن است باعث افزایش نویز و اختلال در شبکه شود.

در سیستم های سه فاز، مزایای اینورتر ها همچون کنترل دقیق و پایداری بالا در تأمین جریان متناوب بسیار مهم هستند. با این حال، قیمت اینورتر سه فاز معمولاً بالا تر از نسخه های تک فاز است. از این رو، انتخاب یک اینورتر سه فاز با مشخصات مناسب و قابلیت های مورد نیاز در این سیستم ها اهمیت دارد.

استفاده نا درست یا نا مناسب از درایو ها می تواند منجر به مشکلاتی همچون افزایش نویز، نوسانات و اختلالات در جریان الکتریکی گردد که این امر می تواند تأثیرات نا مطلوبی بر روی سیستم های الکتریکی و الکترونیکی داشته باشد.

به طور کلی، برای جلوگیری از اثرات جانبی، انتخاب مشخصات مناسب درایو و رعایت استاندارد های کیفیتی در خرید اینورتر و استفاده از آن ها ضروری است.

اثرات فرکانس و ولتاژ خروجی در درایو سه فاز و تک فاز

استفاده از درایو ها در صنایع مختلف، موضوعی است که می تواند تأثیرات مختلفی در خروجی های آن ها داشته باشد، به ویژه در ارتباط با فرکانس و ولتاژ خروجی آن ها. این تأثیرات بر حسب نوع و مشخصات درایو ها، سه فاز یا تک فاز بودن آن ها، تفاوت دارند.

برای کاربرد های صنعتی از درایو های سه فاز مورد استفاده قرار می گیرند، امکان تنظیم ولتاژ و فرکانس خروجی وجود دارد. این امکانات قابلیت تنظیم دقیق ولتاژ و فرکانس را فراهم می کنند که می تواند به کنترل دقیق تر دستگاه ها و ماشین آلات صنعتی کمک کند. همچنین، درایو های سه فاز معمولاً برای بار های سنگین و پر قدرت مناسب هستند.

در مقابل، درایو های تک فاز برای کاربرد های خانگی یا کوچک تر و کاربرد هایی که نیاز به توان کمتری دارند، استفاده می شوند. این نوع درایو ها معمولاً توانایی تنظیم ولتاژ و فرکانس خروجی کمتری دارند و ممکن است برای بار های سنگین مناسب نباشند.

تأثیرات فرکانس و ولتاژ خروجی درایو ها بر صنایع مختلف به این نکته بستگی دارد که در چه محیطی و برای چه کاربرد استفاده می شوند. انتخاب مناسب بین درایو های سه فاز و تک فاز با توجه به نیاز ها و امکانات مورد نیاز هر صنعتی می تواند تأثیرات مثبتی در بهره وری و عملکرد دستگاه ها و تجهیزات داشته باشد.

در خرید دوزینگ پمپ از صنعت پلاس، استفاده از درایو ها برای کنترل دقیق دوزینگ و تنظیم فشار و دبی مواد شیمیایی یکی از موارد مهم است. درایو های با قابلیت تنظیم فرکانس و ولتاژ خروجی، می توانند در بهینه‌ سازی عملکرد پمپ های دوزینگ مؤثر باشند.

انواع مدار کنترلی در درایو های سه فاز و تک فاز

مدار های کنترلی در درایو های سه فاز و تک فاز، از عوامل مهم در تعیین کارایی و عملکرد این دستگاه ها هستند. هر نوع درایو می تواند از مدار های کنترلی مختلفی برای تنظیم، کنترل و مدیریت جریان های الکتریکی استفاده کند. این مدار ها بر اساس نوع کاربرد و نیاز های صنایع مختلف طراحی و به کار گرفته می شوند.

در خرید بهترین انواع اینورتر، توجه به نوع مدار کنترلی مورد استفاده از اهمیت بالایی برخوردار است. اینورتر ها ممکن است از مدار های کنترلی ساده تا مدار های پیچیده تری برای تنظیم و کنترل ولتاژ و فرکانس خروجی استفاده کنند. مدار های کنترلی پیشرفته تر می توانند عملکرد بهتری را ارائه دهند و باعث بهبود کارایی و دقت در تنظیمات مختلف گردند.

همچنین، لیست قیمت اینورتر به همراه نوع مدار کنترلی مورد استفاده، بستگی به ویژگی های فنی و عملکردی آن ها دارد. این لیست قیمت، تنوع در مدل ها و توانایی های مختلف اینورتر ها را نشان می دهد که هر یک با مدار های کنترلی متفاوتی می توانند تنظیمات و کنترل های مختلفی را ارائه دهند.

مدار های کنترلی، متناسب با کاربرد انتخاب می شوند.، به همین دلیل کاربرد اینورترها در صنایع مختلف نیازمند تنظیمات مختلفی است. برای صنایع با نیاز های بار بالا و پر قدرت، مدار های کنترلی پیچیده تر با توانایی تنظیم دقیق تر و افزایش کارایی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. از طرف دیگر، در کاربرد های خانگی و کوچک تر، مدار های کنترلی ساده تر ممکن است کافی باشند.

صنعت پلاس به عنوان ارائه دهنده انواع درایو ها با توجه به نیاز های مختلف صنایع و مشتریان، مدار های کنترلی مناسب را به همراه بهترین درایو ارائه می دهد. این مدار های کنترلی، بسته به نیاز های مختلف صنایع، باعث بهره‌ وری بالا و عملکرد بهتر درایو ها می شوند.

انواع مختلف بار اینورتر سه فاز و تک فاز

کنترل انواع بار با اینورتر سه فاز و تک فاز

استفاده از درایو های سه فاز و تک فاز برای کنترل و مدیریت بار های مختلف یک روش مؤثر برای تنظیم سرعت الکترو موتور ها و کنترل دقیق بار ها است. درایو ها قادرند ولتاژ و فرکانس خروجی را با دقت تنظیم کرده و در نتیجه، کنترل موتور ها و سایر بار ها را امکان پذیر می سازند. از طریق تنظیم این ولتاژ و فرکانس، درایو ها می توانند سرعت الکتروموتور ها را تنظیم کرده و بار های مختلف را به طور دقیق کنترل کنند.

به عنوان یکی از ملاک های مهم در انتخاب مدل مناسب درایو برای کنترل بار ها، قیمت اینورتر، اهمیت دارد. اینورتر های تک فاز با قیمت مناسب تر نسبت به اینورتر های سه فاز، برای کاربرد های کوچک تر و خانگی مناسب هستند. اما در صنایع و کاربرد هایی که نیاز به قدرت و توان بیشتری دارند، استفاده از اینورتر های سه فاز ضروری است، هرچند قیمت آن ها بیشتر است.

همچنين، قیمت اینورتر تک فاز معمولاً کمتر از قیمت درایو سه فاز است. با این حال، معایب اینورتر های تک فاز شامل کمتر بودن توان قابل ارائه و محدودیت در کنترل بار های سنگین و پر قدرت است. این معایب در صنایعی که نیاز به توان و کنترل بالا دارند، ممکن است مشکل ساز شوند.

مهم ترین کاربرد اینورتر، کنترل و مدیریت الکترو موتور ها است. اینورتر ها قادر به تنظیم سرعت الکترو موتور ها در اندازه ها و کنترل دقیق بار های مختلف هستند. با اینکه الکترو موتور ها به طور معمول با جریان متناوب (AC) کار می کنند، اما با استفاده از اینورتر ها می توانند با جریان مستقیم (DC) تغذیه شوند که این قابلیت باعث افزایش کنترل و کاربردی تر شدن الکترو موتور ها می شود.

صنعت پلاس به عنوان ارائه دهنده درایو های متنوع و با کیفیت، مدل های مختلفی از درایو ها را با توجه به نیاز های مختلف صنایع ارائه می دهد. درایو های با توان و کیفیت مناسب، می توانند در کنترل و مدیریت بار های مختلف با کارایی و دقت بالا عمل کنند.

مزایای اینورتر و استفاده از آن

قبل از اختراع اینورتر در صنایع مختلف و در محیط های کاری و کارخانجات ، تجهیزات صنعتی که موتورها کار می کردند ، در زمان هایی که شرایط کار سنگین و دور بالا ، موتورها به شدت تحت فشار قرار می گرفتند. این عدم کنترل دور و سرعت به مرور زمان سبب آسیب رسیدن به موتورها و تجهیزات برقی می شد. امروزه به کمک درایوها و با تغییر فرکانس ولتاژ ، دور الکتروموتورها را نیز می توان تغییر داد. از مزایایی که با اختراع اینورترها بوجود آمد می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • کنترل دور الکتروموتور از طریق تغییر فرکانس ولتاژ شبکه
  • حفاظت از موتور در برابر بار اضافه ، اتصال کوتاه ، افزایش دما و …
  • از بین بردن شُک های ناشی از شروع حرکت موتور با استارت و توقف موتور به صورت نرم
  • کاهش مصرف انرژی و صرفه جویی در میزان مصرف برقنحوه ارتباط الکترونیک قدرت با درایو ها

نحوه ارتباط الکترونیک قدرت با درایو ها

الکترونیک قدرت یک حوزه مهم در علم الکترونیک است که به بررسی و کنترل توانایی تبدیل و مدیریت انرژی الکتریکی می پردازد. یکی از کاربرد های مهم الکترونیک قدرت، استفاده درایو ها در صنایع مختلف است. درایو ها به عنوان تجهیزات الکترونیکی برای تبدیل جریان مستقیم به جریان متناوب استفاده می شوند و کاربرد گسترده ای در صنایع دارند.

یکی از کاربرد های اصلی درایو ها در الکترونیک قدرت، استفاده آن ها در کنترل و تنظیم سیستم های پمپاژ است. خرید پمپ دیافراگمی همراه با استفاده از درایو ها در صنعت پلاس و صنایع شیمیایی، بهبود کارایی و کنترل دقیق‌ تر این سیستم ها را فراهم می کند. درایو ها با امکانات کنترلی و تنظیم توان می توانند کارایی پمپ دیافراگمی را بهبود بخشند و از افت توان و اتلاف انرژی جلوگیری کنند.

ارتباط الکترونیک قدرت با استفاده از درایو ها در صنایع، به توانایی تبدیل و کنترل دقیق جریان ها و ولتاژهای الکتریکی بر مبنای نیاز های هر صنعت مربوط می شود. فروش انواع اینورتر در صنعت پلاس این امکان را به کاربران می دهد تا با توجه به نیاز های خود، اینورتر هایی با مشخصات مناسب را برای کنترل و بهینه سازی سیستم های خود انتخاب کنند.

در عملکرد الکترونیک قدرت، استفاده از درایو ها به عنوان ابزاری برای کنترل دقیق و تبدیل انرژی الکتریکی باعث بهبود کارایی سیستم های مختلف می شود. درایو ها نقش کلیدی در بهبود کارایی و کاهش اتلاف انرژی دارند که این ویژگی ها برای صنایع مختلف از جمله صنایع پمپاژ و تنظیم فشار در پمپ با استفاده از درایو ها بسیار ارزشمند هستند.

کاربردهای خاص درایو چیست ؟

منظور از کاربردهای خاص ؛ افزونگی یا همان ریداندنسی (Redundancy) یا چند موتوری است. برای اینکه با مفهوم کاربردهای خاص اینورتر بیشتر آشنا بشوید ، بهتر است با یک مثال این کاربرد به شما عزیزان توضیح داده شود. تصور کنید در یک سری از کارخانه ها و خطوط تولید یا محیط های صنعتی نیاز است که دستگاه ها بدون توقف فعالیت کنند. این خراب شدن یا توقف فعالیت این خطوط (مثل تصفیه خانه ها) هزینه های زیادی را به بار می آورد.

از این رو برای اطمینان از پایداری عملکرد و عدم تردید از قطع شدن پروسه ، از سیستم های پشتیبان یا همان افزونگی (ریداندنسی) استفاده می شود. حال شاید برایتان این سوال مطرح بشود که کاربرد اینورتر در این فرآیند چیست ؟

فرض کنید وقتی در خطوط تولید یا محیط های دائم کار ، چند موتور را برای کار در مدار قرار می دهیم. از طریق اینورتر چند پارامتری می توان این موتورها به درایو وصل کرد. در این حالت موتورها در حفاظت کامل بوده و می توان از آنها در مدار استفاده کرد.

شبکه کردن درایو به چه منظور استفاده می شود ؟

مورد دیگر در کاربردهای خاص اینورترها ، شبکه کردن آنهاست ؛ که از طریق خروجی های آنالوگ PLC به ورودی های آنالوگ درایو سیگنال داده می شود و همچنین می توان چندین اینورتر را باهم و درایو با کامپیوتر را شبکه کرد. اکثر اینورترها قابلیت شبکه شدن را دارند.

برای شبکه کردن درایوها نیاز به یک بستر فیزیکی می باشد که اکثر دستگاه ها بستر RS485 , RS422 , RS232 را ساپورت می کنند. ترمینال های -S و +S ورودی هایی هستن که به بسترها متصل می شوند.

نحوه نصب اینورتر

در بخش قبلی به نکات مهم برای استفاده از اینورتر اشاره شد ، حال برای نصب درایوها مواردی را نیز باید در نظر گرفت که این موارد در مرحله اول برای ایمنی خود فرد و همچنین دستگاه و در مرحله بعد برای حفاظت از محیط مورد استفاده بسیار حائز اهمیت می باشد. اگر بخواهیم به شکل خلاصه موارد بسیار مهم را به زعم شما عزیزان برسانیم ، به نکات زیر می توان اشاره کرد :

نحوه نصب اینورتر و نکات مهم نصب آن

  • توجه به محل نصب درایو : رعایت رطوبت محل نصب (رطوبت کمتر از 90% باشد) ، رعایت ارتفاع از سطح دریا (اگر محیط بیشتر از 1000 متر از سطح دریا باید دستگاه قوی تری را انتخاب کرد) ، توجه به دمای محیط (اکثر درایوها برای دمای 10- تا 50 درجه سانتی گراد ساخته شده اند)
  • توجه به کلاس حفاظتی تابلو
  • نحوه نصب اینورتر در تابلو : به طور مثال اگر قرار است در یک تابلو چند درایو استفاده شود باید در کنار هم به صورت افقی نصب بشوند.
  • رعایت فاصله بین قطعات ، نسبت به هم در تابلو (رعایت فاصله بین درایوها نسبت به یکدیگر) به طور مثال اگر چند درایو کنار یکدیگر نصب شده باشند باید فاصله افقی آنها نسبت به هم 5 تا 10 سانتی متر و از سمت بالا و پایین درایو حدود 20 سانتی متر فضای خالی برای همرفت طبیعی هوا رعایت بشود. اما باید این نکته هم در نظر داشت ؛ در صورتی که قدرت اینورتر بالا برود ، این فاصله ها نیز باید بیشتر بشود.
  • اگر تعداد قطعات درون تابلو زیاد بوده و همچنین درایو سایز بزرگ در تابلو استفاده شده باشد ، باید از فن های سوپر برای سیستم خنک کاری باید استفاده شود.
  • بعد نصب درایو قبل استارت موتور ، یا از عملیات جاگ و یا از طریق تست دستی دستگاه را تست کنید.
  • الکتروموتورهای با کلاس عایقی B برای درایو مناسب نمی باشند.
  • فرض بگیرید یک درایو و یک موتور با توان بالا داریم که با فاصله نسبت به یکدیگر نصب شده اند برای سیم کشی این دستگاه ها نباید از یک کابل 3 رشته ای استفاده کرد. اصولی ترین روش استفاده از سه کابل تک رشته ای است.
  • در هنگام نصب نیازی به نصب هیچ ادوات حفاظتی نمی باشد. (عدم نیاز به کنتاکتور ، بی متال و …)

نکات ایمنی در هنگام استفاده از اینورتر

نکات ایمنی استفاده از اینورتر 

رعایت نکات ایمنی قبل استفاده از تجهیزات صنعتی ، از مهم ترین اصول اولیه راه اندازی آن تجهیز می باشد. راه اندازی اینورتر هم همانند سایز محصولات صنعتی دارای نکات مهمی است که بدین شرح می باشد :

  • استفاده از دستکش
  • مطلع بودن از قطعی فاز ورودی به درایو در هنگام نصب (برق ورودی بعد از نصب و سیم کشی باید به دستگاه وارد شود)
  • استفاده از پیچ گوشتی عایق شده بجای پیچ گوشتی معمولی
  • استفاده از وایر شو برای سیم های کوچک و استفاده از کابل شو برای سیم های بزرگ
  • اطمینان حاصل پیدا کردن از سفت بسته شدن پیچ ها (این عامل سبب جریان کشیدن می شود)
  • بعد از قطع کردن برق تا حدود 10 دقیقه نباید خروجی اینورتر را لمس کرد.
  • برای جلوگیری از خطر برق گرفتگی ابتدا باید درایو را نصب کرد ، سپس سیم کشی را انجام داد.
  • نصب درایو بر روی سطح صاف برای انجام عملیات خنک کاری به شکل صحیح
  • سینی یا محل نصب اینورتر باید ، غیر قابل اشتعال باشد. (مثلا بر روی چوب که قابل اشتعال می باشد نباید نصب کرد)
  • نصب کابل ارت (Earth Cable) درایو برای جلوگیری از برق گرفتگی
  • اگر فاصله بین اینورتر و موتور زیاد باشد (مثلا 100 متر) فقط ارت یک دستگاه را نصب کنید.
  • عدم استفاده از دستگاه تست میگر برای محاسبه میزان مقاوت عایقی موتور ، زمانی که به موتور اینورتر نصب شده است. این دستگاه برای محاسبه مقاومت و عایق بودن موتور به سیم پیچ آن یک ولتاژ بالایی اعمال می کند ، که در صورت داشتن درایو این ولتاژ به آی جی بی تی درایو می رسد و باعث خرابی آن می شود. لذا ابتدا اینورتر را از موتور جدا کرده سپس تست را انجام دهید.
  • رعایت در بکارگیری از پورت های R , S , T و پورت های U , V , W
  • عدم استفاده از بانک خازنی در خروجی دستگاه
  • توجه به کلاس حفاظتی (IP) درایو و تابلو یا موتور

برندهای تولید کننده اینورتر

برندهای تولید کننده اینورتر

برندهای مختلفی در حال حاضر در بازار موجود می باشند که درایوهای مختلف با توان و قابلیت های متفاوت را تولید می کنند. کشور آلمان در زمینه تولید اینورتر پیشتاز بوده در واقع ، هم از لحاظ کیفیت و بازدهی و هم از جهت تنوع در برند ، کشور آلمان یکی از پیشروان حوزه ی درایو می باشد.

  • اینورتر زیمنس (SIEMENS) : یکی از مشهورترین و پرکاربردترین دستگاه هایی می باشد که در صنایع مختلف دنیا مورد استفاده قرار می گیرند.
  • از دیگر برندهای آلمانی می توان به اینورتر ای بی بی (ABB) اشاره کرد ؛ این کمپانی با تولید انواع درایو ، الکترموتور ، گیربکس صنعتی یکی از مجموعه هایی می باشد که درخواست برای خرید محصولات آن بالاست.
  • یکی دیگر از برندهای با کیفیت آلمانی ، اینورتر اشنایدر (SCHNEIDER) می باشد. مجموعه اشنایدر با تولید انواع تجهیزات برقی مانند : کلید سلکتوری ، سافت استارتر و … یکی دیگر از تولید کنندگان برتر این حوزه می باشد.
  • اگر برای موتور یا تابلو برق خود دنبال یک درایو با کیفیت هستید ، اینورتر لنز (LENZ) از کمپانی های مشهور و با کیفیت فوق العاده بالا می باشد که بهمراه سایر برندهای آلمانی در زمزه ی بهترین کمپانی های تولید کننده ی درایو آلمانی می باشند.
  • از جمله درایوها پرکاربرد برند DELTA می باشد. اینورتر دلتا (DELTA) تایوان یکی از برندهایی است که در کشور ما مورد استفاده قرار می گیرد.
  • اینورتر ال اس (LS) : برند LS کشور کره جنوبی یکی دیگر تولید کنندگان درایوها می باشد که با کیفیت مناسب توانسته در بازارهای بین المللی با سایر برندها رقابت کند.

معیار های خرید درایو

برای خرید درایو چه معیاری را باید در نظر گرفت ؟

برای بکارگیری درایو مناسب که منطبق با کارایی مورد نظر ما باشد ، آگاهی از یک سری پارامترها بسیار مهم است. یک دیدگاه اشتباه در انتخاب اینورترها ، توجه و تمرکز فقط بر اساس توان و میزان قدرت آنها می باشد ؛ بر اساس این باور غلط ، اگر یک الکتروموتور 7.5 کیلووات داشته باشیم ، برای انتخاب درایو نیز باید یک درایو 7.5 کیلووات نیز انتخاب کرد.

در اصل این روش خرید کاملا اشتباه و غیر تخصصی می باشد. ما باید این نکته را در نظر بگیریم که یکی از گسترده ترین و مهمترین مباحث در خصوص اینورتر ، انتخاب صحیح آن می باشد. پر واضح است که برای انتخاب درست و مناسب باید معیار و ملاک های مهم و تخصصی در نظر گرفت ، که با کمترین میزان تلفات و هزینه ی نگهداری در مدار فعالیت کند. برای اطلاع و آگاهی بیشتر در این خصوص تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

اطلاع داشتن از نوع بار مکانیکی

ابتدایی ترین معیار انتخاب درایو ، اطلاع داشتن از نوع بار مکانیکی اپلیکیشن است ؛ در واقع آگاهی از مکان نصب و نوع بار مصرفی موتور (میکسر ،جرثقیل ، نوار نقاله ، پمپ و …) اولین نکته ای می باشد که باید به آن دقت کرد. اپلیکیشن خود به دو نوع بارهای گشتاور ثابت و بارهای گشتاور متغیر دسته بندی می شود. اگر بخواهیم خیلی ساده گشتاور را تعریف کنیم ؛ می توان گفت به زور مکانیکی یا میزان توان و زور شفت موتور گشتاور می گویند.

  • بارهای گشتاور ثابت (Constant Torque) : در لحظه ی استارت یا صفر موتور تا لحظه ای که موتور به سرعت نامی یا 100 خود می رسد ، بار بروی شفت ثابت می باشد. بارهای گشتاور ثابت می گویند. مانند جرثقیل ها ، پمپ های جابه جایی مثبت ، آسانسور ، کانوایر (نوار نقاله) و … اینورترهای گشتاور ثابت تحمل اضافه بار زیادی را دارند.
  • بارهای گشتاور متغیر (Variable Torque) : به بارهای گریز از مرکز یا اصطلاحا بارهایی که مستقیما بروی شفت موتور نباشد ، بارهای گشتاور متغیر گفته می شود. مانند پمپ های جابه جایی غیر مثبت ، فن ها و … همچنین درایوهای گشتاور متغیر توانایی تحمل اضافه بار را ندارند.

پلاک خوانی موتور

یکی از موارد مهم در انتخاب صحیح و مناسب اینوتر ، پلاک خوانی الکتروموتور می باشد. در روش پلاک خوانی درایو باید با چندین پارامتر بر روی پلاک موتور همخوانی داشته باشد. ولتاژ ، فرکانس و جریان بار کامل (FLA) از مهم ترین عوامل در انتخاب نوع اینورتر می باشد.

پلاک خوانی موتور اینورتر

  • ولتاژ : به طور مثال بر روی پلاک موتور وقتی عدد 380 ولت نوشته شده باشد ، به این معنی است که از اینورتر تک فاز به سه فاز نمی توان استفاده کرد ؛ زیرا خروجی درایو تک به سه 220 ولت می باشد.
  • فرکانس موتور : تطابق فرکانس نوع موتور با فرکانس خروجی درایو یکی از پارامترهای بسیار مهم می باشد. به طور مثال فرکانس موتورهای اسپیندل (دور بالا) تا 400 هرتز نیز می رسد و مانند موتورهای معمولی 50 یا 60 هرتز نمی باشد. لذا فرکانس موتور در انتخاب نوع درایو عامل بسیار مهمی می باشد.
  • نوع جریان (FLA) : به جریان بار کامل موتور ، جریان FLA می گویند. دقیق ترین انتخاب نوع درایو بر اساس همین پارامتر می باشد. مثلا یک موتور 7.5 کیلووات 900 دور نسبت به یک موتور 7.5 کیلووات 1500 جریان بیشتری می کشد. اگر بخواهیم در این خصوص ریزتر بشویم ؛ باید به تعداد قطب های بیشتر روتور ، در موتورهای دور پایین اشاره کرد ، این عامل سبب می شود این موتورها گشتاور بالاتری داشته باشند و از طرفی جریان بیشتری را تحمل کنند.

توجه به نوع برق ورودی

در بخش های قبلی اشاره شد که اینورتر از لحاظ برق ورودی به دو دسته تقسیم می شوند : درایوهای تک فاز به سه فاز و درایوهای سه فاز به فاز ؛ در درایوهای تک به سه ، برق تک فاز را به ورودی (110-115 V/220-230 V) وصل کرده و در خروجی برق سه فاز می گیریم ولی در اینورتر سه به سه به ورودی برق سه فاز (220-230 V/380-400 V) می دهیم و در خروجی سه فاز می گیریم.

 نوع برق ورودی یکی از عوامل مهمی است که حتما باید به آن توجه کرد. یک نکته که باید به آن اشاره کرد ، درایوهایی است که درون خود مدارهای دو برابر کننده ولتاژ دارند ، یعنی اگر در ورودی 220 ولت داشته باشیم در خروجی 420 ولت می توانیم داشته باشیم ؛ این نوع اینورترها بسیار کمیاب می باشند و به صورت سفارش گذاری قابل تهیه می باشند.

تعداد ورودی و خروجی های اینورتر

تعداد و نوع ورودی و خروجی ها در اینورتر ، یکی از عوامل مهم دیگری است که در هنگام خرید باید به آن دقت کرد و به دو صورت آنالوگ و دیجیتال می باشند. در درایوها تعدادی ترمینال ورودی وجود دارد که به صورت دیجیتال کار می کنند ، یعنی از 0 تا 24 ولت که این پالس ها را به مدار اینورتر وارد می کنند. خروجی های دیجیتال خود به سه دسته تقسیم می شوند :

ورودی و خروجی های دیجیتال

ورودی های دیجیتالی ، ترمینال های ورودی از درایو هستند که سیگنال های صفر و یک را می پذیرند ، به طور مثال در ترمینال مدار فرمان اینوتر LS ، ترمینال های P1 تا P8 ترمینال های ورودی دیجیتالی می باشد. درواقع می توان یه این ترمینال ها ، شاسی استارت و استاپ ، پرشر سوئیچ ، میکروسوئیچ وصل کرد.

  • رله ای : مزایای خروجی های رله ای ، شکل تیغه ای آنهاست که سطح ولتاژ برای تیغه مطرح نمی باشد یعنی هر ولتاژی که به مشترک رله وارد شود ، همان ولتاژ را می توان از رله گرفت. همچنین رله ای ها توان تحمل جریانی تا 2 آمپر را هم نیز دارند. اما از طرفی سرعت قطع و وصل رله ها با توجه به حرکت الکترومکانیکی تیغه ها محدود می باشد.
  • ترانزیستوری : از مزیت های این نوع خروجی ها می توان به سرعت بالای قطع و وصل و نا محدود بودن میزان قطع و وصل کردن ترانزیستور اشاره کرد. در خروجی های ترانزیستوری میزان سیگنال محدود بوده ، یعنی محدوده ولتاژ 5 و 24 ولت می باشد. همچنین محدوده جریان دهی پایینی ( 100 تا 200 میلی آمپر) دارد.
  • ترایاکی : ترایاکی تمامی مزایای خروجی های رله ای و ترانزیستوری را دارد با این تفاوت که کمیاب تر و گرانتر از نمونه های دیگر می باشد.

ورودی و خروجی های آنالوگ

آنالوگ به معنای متغیر و پیوسته بوده ؛ در واقع برخلاف خروجی های دیجیتال خروجی های آنالوگ از 0 تا 100 درصد دور موتور را کنترل می کنند. هر سیستم یا تجهیزی (مانند تعدادی از پمپ ها ، PLC) که بتواند سیگنال های استاندارد تعیین کند ، یک ورودی آنالوگ برای اینورتر محسوب می شود.

به سیگنال هایی مانند 1 تا 5 ولت ، 0 تا 10 ولت ، 10 تا 10- ولت ، 0 تا 20 میلی آمپر ، 20 تا 20- میلی آمپر ، 4 تا 20 میلی آمپر سیگنال های استاندارد گفته می شود. و هر سیستمی که بتواند این سیگنال ها را تولید کند یک خروجی آنالوگ محسوب می شود که می توان آنها را به درایو وصل کرد.

توجه به دما و ارتفاع

یکی از معیارهای مهم در انتخاب اینورتر توجه داشتن به پارامترهای جانبی می باشد. تطابق دمای محیط با دمای کارکرد درایو خیلی مهم بوده به طور مثال اینورترهای با توان پایین در دمای 10- درجه تا 50 درجه سانتیگراد می توانند فعالیت کنند. ولی در توان های بالاتر این میزان دما کمتر می شود. همچنین به نوع آب و هوای منطقه ی هم باید توجه داشت.

عملکرد 100% اینورتر بر اساس 1000 متر از سطح دریا ساخته شده است. یعنی اگر نیاز باشد از درایو 20 آمپر بکشیم ، در ارتفاع هزار متری از سطح دریا ، می توان دقیقا 20 آمپر را گرفت. اما وقتی ارتفاع از سطح دریا بیشتر بشود ، چگالی هوا کمتر شده و متقابلا گردش هوا یا همرفت طبیعی هوا کاهش پیدا می کند. این امر سبب می شود که خنک کاری در درایو سخت تر بشود.

حال شاید برایتان این سؤال پیش آید که اگر محل استفاده اینورتر ، بالاتر از 1000 متر از سطح دریا باشد ، چه اقدامی باید انجام داد تا عملکرد مطلوبی را داشته باشیم ؟ برای پاسخ به این کار می توان دو روش را پیشنهاد داد ؛ مورد اول ارتقای سیستم خنک کاری درایو بوده و روش دوم ؛ انتخاب و استفاده از اینورتری است که یک رنج بالاتر و قوی تر نمونه قبلی می باشد.

اطلاع از کلاس حفاظتی (IP)

از اصولی ترین مباحث در صنعت رعایت درجه حفاظتی تجهیزات مورد استفاده می باشد. آگاهی از میزان حفاظت محصول مورد استفاده شده در محیط های صنعتی در برابر مایعات و جامدات از نکات بسیار مهم در سالم ماندن تجهیزات محسوب می شود. در اینورتر نیز این درجه حفاظت درج شده است ؛ کلاس حفاظتی با عدد نمایش داده می شود به طور مثال IP55 .

عدد سمت چپ میزان نفوذ پذیری در برابر جامدات نمایش می دهد و از 0 تا 6 تغییر می کند. عدد سمت راست بیانگر میزان نفوذ پذیری در مقابل مایعات می باشد و از 0 تا 8 قابل تغییر می باشد. در ادامه به معرفی این اعداد و اینکه هر کدام از این عددها مشخص کننده چه نوع حفاظتی از دستگاه می باشد را به زعم شما همراهان عزیز می رسانیم.

عدد اول در کلاس حفاظتی (IP) معرف چیست ؟

در بخش قبلی اشاره شده که عدد اول (سمت چپ) بیانگر میزان نفوذ پذیری اینورتر در برابر ذرات جامد است که این اعداد از 0 تا 6 تعریف شده اند. هر کدام از این شماره ها مشخص کننده یک نوع حفاظت بوده که توضیحات آنها به شرح ذیل می باشد :

  • صفر : یعنی این دستگاه هیچگونه حفاظتی در برابر جامدات ندارد.
  • یک : بیانگر این است که این دستگاه در برابر اجسام بالاتر از 50 میلی متر حفاظت دارد.
  • دو : معرف حفاظت دستگاه در برابر اجسام بالاتر 12.5 میلی متر می باشد.
  • سه : وقتی عدد سمت چپ در کلاس حفاظتی 3 باشد ، مشخص کننده این است که این محصول از ورود اجسام تا بالای 2.5 میلی متری محافظت دارد.
  • چهار : این عدد یعنی ، محافظت از دستگاه از ورود اجسام بالاتر از 1 میلی متر
  • پنج : حفاظت نسبی در برابر ذرات گرد و خاک
  • شش : حفاظت کامل دستگاه از ورود ذرات گرد و خاک

عدد دوم در کلاس حفاظتی (IP) به چه معناست ؟

عدد دوم (سمت راست) در درجه حفاظتی دستگاه های مختلف ، همانند اینورتر ، مشخص کننده مقدار مقاومت درایو در مقابل ورود مایعات می باشد که از عدد 1 تا 8 متغیر است ، تعاریف این اعداد بدین شرح است :

  • صفر : درایو هیچ حفاظتی در برابر نفوذ مایعات ندارد.
  • یک : به این معناست که دستگاه در مقابل چکه کردن آب محافظ است.
  • دو : بیانگر این است که دستگاه در زاویه 15 درجه هم در برابر چکه کردن آب محافظ می باشد.
  • سه : این عدد معرف این است که محافظت اینورتر در زاویه 60 درجه و در مقابل پاشش آب می باشد.
  • چهار : توضیح دهنده محافظت دستگاه در مقابل پاشش آب در تمامیه زوایاست.
  • پنج : عدد 5 بیانگر این است که این درایو در برابر از تمامی جهات به اینورتر آب و مایعات پاشیده شود.
  • شش : معرف این است که دستگاه در برابر پاشش آب با فشار مقاوم می باشد.
  • هفت : عدد هفت توضیح دهنده حفاظت درایو در برابر غوطه ور شدن درون آب با عمق کمتر از یک متر و در زمان محدود می باشد.
  • هشت : اگر احتمال قرار گرفتن دستگاه در شرایط خاص ، مشخصا درون آب با عمق بیشتر از یک متر و در طولانی مدت وجود داشت ، باید این نکته در نظر گرفت که عدد سمت راست باید عدد 8 را به ما نمایش دهد.

اطلاع از مودهای کنترلی اینورتر

می توان گفت بعد از FLA یا جریان بار کامل درایو ، انتخاب مودهای کنترلی یکی از مهم ترین پارامترهایی است که باید از آن اطلاع داشت. ما در اینورتر مودهای کاری مختلفی داریم که این مدل ها به شرح ذیل می باشد :

  • V/F : ساده ترین ، رایج ترین و پرکاربردترین مدل کاری درایو می باشد. عملکرد این مود بر اساس تغییر نسبت فرکانس بر ولتاژ می باشد. در واقع در این حالت با تغییر هر میزان از سرعت ، به همان میزان ولتاژ نیز تغییر می کند. این مود در حالت های V/F در اینورترهای سه فاز به فاز 7.6 می باشد.
  • وکتور کنترل حلقه باز : در این پوزیشن می توان در کمترین سرعت ، بیشترین زور و توان را از دستگاه گرفت. به طور مثال می توان با فرکانس 1Hz ، 380V ولتاژ داشته باشیم یعنی در آروم ترین دور موتور بیشترین زور و توان را داشت.
  • وکتور کنترل حلقه بسته : همانند وکتور کنترل حلقه باز می باشد با این تفاوت که درون آن از یک فیدبک انکودر (Encoder) یا فیدبک (PG) قرار می دهند. این فیدبک با ارسال سیگنال بر اساس میزان عملکرد دیوایس باعث کم یا زیاد شدن گشتاور می شود.

قیمت و خرید اینورتر در بازار ایران

در این مقاله به طور کامل در مورد انواع درایوها ، کاربرد ، ساختار داخلی و اصول راه اندازی و نصب توضیح داده شد. با توجه به کارایی بالای اینورتر ، می توان اینگونه عنوان کرد که در اکثر صنایع و کارخانجات از اینورترها استفاده می کنند. در بخش قبلی انواع برندهای درایو را به شما همراهان عزیز معرفی نمودیم. با یک جستجو کوتاه می توان متوجه شد که برندهایی مانند SIEMENS ، LENZ , SCHNEIDER , ABB با توجه به اروپایی بودن و کیفیت بالای آنها دارای قیمت بیشتری نیز هستند.

در مقابل برندهای LS ، DELTA و همچنین مارک های چینی از لحاظ قیمت نسبت به برندهای اروپایی ارزان تر می باشند. مجموعه صنعت پلاس ، همواره تلاش می کند با توجه به نوسانات نرخ ارز ، مناسب ترین قیمت را به شما عزیزان پیشنهاد بدهد. لذا برای استعلام قیمت از محصول مورد نظرتان با واحد فروش ما در تماس باشید.

جمع بندی

چه معیاری برای انتخاب اینورتر وجود دارد؟

برخی معیار های انتخاب اینورتر شامل توان خروجی، نوع موج، کیفیت ساخت، قابلیت های حفاظتی و قیمت هستند.

آیا توان اینورتر مهم است؟

بله، انتخاب توان مناسب برای اینورتر بسیار مهم است تا برق کافی برای تغذیه دستگاه های مورد استفاده فراهم شود.

آیا اینورتر مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی خاصی هستند؟

بسته به مدل و ساختار، برخی از اینورتر ها دارای استاندارد های مقاومت در برابر آب و هوا هستند. اما برای استفاده بهینه، محیط مناسب و محافظت از آن ها مهم است.

آیا اینورتر به سیستم ذخیره سازی انرژی (باتری) متصل می شوند؟

بله، اینورتر ها برای تبدیل انرژی ذخیره شده به AC  به باتری متصل می شوند.

آیا اینورتر از نظر ایمنی مصرف برق مطمئن هستند؟

بله، بسیاری از اینورتر ها دارای ویژگی های ایمنی هستند مانند حفاظت در برابر برق گرفتگی، حفاظت حرارتی و حفاظت در برابر اتصال کوتاه.

محصولات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجوی محصولات

Search

"*" فیلدهای الزامی را نشان می دهد

نام*

×

ارتباط با واحد فروش صنعت پلاس

× مشاوره آنلاین